Запослени ЈКП-а и у фебруару месецу имали су пуне руке посла:

– Месец је започет са радовима на сервису преливне цеви и носачу мешалице у биоаерационом базену на Постројењу отпадних вода у селу Даросава, а радови су подразумевали пражњење биоаерационог базена, постављање скеле како би се заменила преливна цев, а која је на висини од 3 метра, њена замена, реконструкција држача преливне цеви, а по завршетку радова поново пуњење базена. У реализацији поменутих радова учествовали су запослени са Постројења, РЈ водовод и канализација и РЈ одржавање.

– Као друштвено одговорно предузеће, ЈКП се одазвала позиву за хуманитарну помоћ „Помозимо браћи Симић“ и радним машинама уредила простор око куће, који је укључивао и рушење објекта који је кренуо са урушавањем, а након тога је учествовала у уређењу музејског комплекса у Орашцу како би помогли да се општина представи у најбољем светлу за обележавање Дана државности. Том приликом чишћене су дивље депоније и крчено растиње у Марићевића јарузи.

– Након куповине две нове пумпе на резервоару Водица и постављању регулатора притиска на резервоару Томића коса у јануару месецу, и ХС Пресека је у фебруару добила нову пумпу! Због дотрајалости пумпи на ХС Пресека ЈКП „Букуља“ је издвојила средства за куповину нове пумпе, на овој хидрофорској станици, која ће одржати стабилност у водоснабдевању потрошача са поменутог резервоара.

– Покренут је наградни конкурс за све школарце на тему: „ЈКП Букуља увек уз своје суграђане!“, за све школарце који својим цртежима или анимацијама желе да допринесу ширењу свести о колективној култури одлагања смећа и штедњи воде за пиће, а учесници могу освојити неку од вредних награда. Конкурс траје до 15. марта 2021 године.

– На 18. седници Скупштине општине Аранђеловац ЈКП „Букуља“ добила је сагласност за измену програма пословања за 2021. годину, чиме су стечени услови за куповину четири нова камиона смећара.Након чега смо одмах ушли у процедуру куповине, а нови смећари ће значајно побољшати хигијену и чистоћу, а пре свега допринеће квалитетнијој услузи одношења смећа, посебно у сеоским месним заједницама.

– У фебруару месецу завршена је друга фаза радова на ЦС Качер. Овом приликом подсећамо суграђане да су радови трајали више месеци како би се обезбедиле веће количине залиха воде у акумулацијама. До почетка фебруара завршени су радови прве фазе, а која је обухватала ремонт старе пумпе, потпуну реконструкцију базена, нове решетке и поклопце који спречавају унос у усис свега што река може да нанесе, а што може утицати на рад пумпе и оштећење исте.

Друга фазу радова, која је завршена у фебруару, на ЦС Качер подразумева реконструкција црпне станице и комплетна припрема за постављање фрекфентног регулатора и пумпе, како би се омогућила трећа и најважнија фаза целог Пројекта, а који се реализује да би се из реке Качер црпеле дозвољене количине воде у акумулацију Гараши и на тај начин допуниле залихе воде неопходне за водоснабдевање општине Аранђеловац. Овим радовима обезбеђене су допуне воде из реке Качер, уз поштовање биолошког минимума, у акумулацију Гараши која задовољава 50% дневне потрошње града, али ради се на томе да буду 100%.

– РЈ Чистоћа и јавна хигијена радили су на изношењу смећа и одржавању јавних површина свакога дана у месецу и у свим временским условима. Без обзира на техничке проблеме, који су се дешавали, давали су све од себе да сви рејони буду урађени у предвиђеном року и према Плану одвожења смећа, а од 23. фебруара РЈ Чистоћа започела је акцију машинског и ручног чишћења града од ризле и нечистоће, након рада Зимске службе. Прво су чишћене улице уског градског језгра, а потом веће улице у насеаљима. Након чишћења града улице ће бити опране. За сада, због временских услова могуће је само дневно прање улица због чега је одлучено да се перу само велике улице у насељима, а чим ноћна температура буде задовољавала услове биће опране најпрометније улице у граду, које у току дана није могуће прати.

– Пред крај фебруара пуштене су и прве кривичне пријаве власницима нелегалних прикључака. Акција искључења нелегалних прикључака започета је од 18.01.2021. године и један део потрошача, овакве врсте, одазвао се позиву и ушао у процедуру легализовања свог водоводног прикључка, а за део оних који су се оглушили на сваки позив и мирно решавање проблема пуштене су прве кривичне пријаве против крађе воде и нарушавања здравствене сигурноснти водоводног система општине Аранђеловац. У овој акцији, до сада евидентирана су:

  • 24 власника нелегалних прикључака, који су се, након искључења са водоводне мреже због дуга, сами преспојили на водоводну мрежу и након најаве акције 12 таквих власника се одмах јавило да направи договор о легализацији прикључка, а осталима је пуштена кривична пријава и 
  • 36 прикључака који никада нису били у евиденцији потрошача на водоводној мрежи, од којих је 13 одмах поднело захтев за легализацију, а за остале су поднете кривичне пријаве.

Акција откривања и искључења оваквих потрошача се и даље наставља како би се систем заштитио од крађе и нарушавања здравствене сигурности водоводног система општине.

– Раднa јединица ППВ је и претходног месеца радила устаљеном динамиком и одржавала квалитет воде коју пијемо. То потврђују сви резултати анализираних узорака. Током фебруара урађено је по протоколу 575 узорака воде у процесу производње и из водоводне мреже. Микробиолошко испитивање обављено је на 117 узорака. Такође, у фебруару месецу рађено је и 7 ванредних узорковања, у континуитету је провераван квалитет воде са изворишта Водица и воде из сеоских подручја која се снабдевају из градског водовода.

Институт за јавно здравље из Крагујевца урадио је услужно 64 анализе. Сви резултати показују да се пије добра вода.

Институт Батут урадио је анализу сирове воде која стиже на постројење и анализу пијаће воде која иде ка потрошачима. Резултати сирове воде такође показују да је исправна за намену.

-РЈ водовод и канализација извршила је 153 интервенције: 

  • одржавање водовода и услуге: 69 интервенција, 
  • реконструкција водовода: 7 интервенција,
  • одржавање канализације: 77 интервенција.

– Олакшице за плаћање рачуна редовним платишама су увек актуелне, али и могућност отплате дуга на рате у виду склапања репрограма. У фебруару је склопљено 75 репрограма за отплату заосталог дуговања.

– A, због добре пословне сарадње са ЈКП „Букуља“ и локалном самоуправом Аранђеловац, друштвено одговорна компанија OMYA Venčac doo, одлучила је и ове године да донира 100 тона белог зрна у врећама од по 25 килограма за потребе уређења градског гробља „Рисовача“ koje ће бити бесплатно подељенo закупцима парцела на градском гробљу за засипање закупљених земљаних опсега. Заинтересовани корисници услуга могу се јавити у управу градског гробља „Рисовача“ сваког радног дана од 8-14 часова или на телефон 720-771 како би преузели материјал којим су сами у обавези да изврше посипање на закупљеним гробним местима.

Поштовани суграђани, надамо се да смо досадашњим радом оправдали ваше поверење и захваљујемо се свим суграђанима који редовно измирују своје обавезе према нама, јер осим што стичу право на значајне попусте омогућују и нама да испоручујемо воду доброг квалитета и обављамо делатности које су нам поверене од оснивача.

ЈКП „Букуља“ увек уз своје суграђане!