Акумулација Речица, позната још као мресилиште, je природни резервоар, који је проточног типа, јер се у њега улива неколико речица и потока, а вишак воде се из њега прелива у реку Качер, којa се свакако препумпава у језеро Гараши. Ово језеро изграђено је крајем седамдесетих година, након изградње акумулације Гараши.

Након великих суша почетком деведесетих година дошло је до рестрикција и због тога су тражена алтернативна решења за снабдевање града водом. Након 1993. године изграђен је цевовод Качер- Гараши и цевовод од Речице до Гараша и први пут је ово језеро било на корист граду уз поштовање биолошког минимума као се не би нарушио биодиверзитет . Са реке Качер настављено је редовно препумпавање воде током зиме и у пролећним данима сваке године, док је са Речице врло брзо препумпавање воде престало.

Поново су дошла времена када морамо активирати и осавременити сваки вид обезбеђивања довољних залиха воде за наредне године и деценије, а такође, морамо узети у обзир да ће нам клима и падавине бити све мање наклоњене. Ове године се показало да регионално водоснабдевање не задовољава потребе повезаних општина и градова, тако да смо се ми на дуже стазе определили за локална алтернативна снабдевања водом и јачамо их убудуће.У прилог томе иде и реконструкција цевовода Гараши-Качер у дужини од 7Km, која ће се покренути до краја године, а која ће бити реализована у првој половини следеће године.

Ми смо још крајем прошле године, радовима на црпној станици Качер, започели борбу за обезбеђење довољних залиха воде за нашу општину, а реализацијом нових Пројеката којима ће се стабилизовати Качер и Речица постоји шанса да нећемо имати проблем са количинама воде у наредним деценијама. Упоредо са тим купили смо и најсавременију опрему за отклањање губитака у мрежи која ће нам помоћи да смањимо растур воде и на тај начин сачувамо воду у акумулацијама.

ЈКП “ Букуља“ брине о својим суграђанима и зато смо се определили да кренемо у агресивну борбу за обезбеђење и чување овог вредног ресурса кога ће убудуће бити све мање. Веома је важно напомњенути да смо ми једини у целом региону који нисмо увели рестрикцију и да смо још увек стабилни, а све због борбе коју водимо за сваку кап воде. ЈКП „Букуља“ ће и на даље радити у корист нашег града, а вама поштовани пријатељи хвала што пратите наш рад.