Да ли сте икада били заиста жедни?

Кажу да су чиста пијаћа вода и вакцине највећа медицинска открића икада, јер је приступ њима спасио на милионе људских живота.

Да ли сте икада били жедни? Да ли сте икада били жедни толико да ни о чему другом не можете да мислите?

Док је нама једноставно, ако смо жедни, устаћемо, отићи до чесме сипати воду и попити. Или ћемо на некој градској чесми сипати себи воду. Или ући у радњу и купити воду. Ми не знамо шта значи бити жедан. Свет зна.

  • А 1.1 милијарда људи у свету нема тај луксуз да им је на било који начин доступна чиста пијаћа вода
  • Пет милиона људи годишње умире од болести које су узроковане загађеном водом – то је 10 пута више од броја људ који се поубијају у ратовима широм планете (извор: УН)
  • Од 30.000 људских бића који сваке НЕДЕЉЕ умру због неисправне воде и канализације широм света, чак 90 одсто су малишани млађи од пет година.
  • У свету, жене и деца утроше 140 милиона радних сати да би пронашли пијаћу воду.

За то време може да се изгради 20 Емпајр стејт билдинга. Уместо да се школују, друже се, привређују, они пешаче сатима до воде (за коју опет нису 100 одсто сигурни да је чиста).

Зато је страшно важно да сачувамо оно што имамо и да се одговорно понашамо сви – од деце до стараца, од државе до великих корпорација. Деценијски и миленијумски циљеви о очувању чисте воде, и повећању броја оних који имају чисту пијаћу воду а уз њу и канализацију и основне санитарне услове, не значе много ако се не спроводе кораци да се до тих циљева стигне.

Када овако ставимо на папир те страшне бројке, видимо колико смо немарни према ономе што нам буквално значи живот – природним ресурсима и води. А могли би много да урадимо сви – почев од начина да уштедимо нерациононално трошење воде, учења наше деце да чувају водотокове и не односе се немарно према води, да је не прљају не загађују, не узимају здраво за готово.

Ту су и они који могу да наносе велику штету, али и да донесу корист – привреда, компаније загађивачи и сви остали који убирајући профит морају да имају свест (или да буду натерани) да воде рачуна о заштити воде, као најважнијег ресурса. Јер, џаба нам сав профит, ако он сутра не буде довољан за један литар чисте воде, јер ње неће бити.

За ову прилику искоришћени су делови текста из блога www.piskaralo.com