ЈКП „Букуља“ је у претходном периоду пуно пажње и средстава уложила у обезбеђење залиха воде за наше акумулације реконструкцијом ЦС Качер и постављањем у рад две пумпе, захваљујући којима се вода из реке Качер непрекидно црпи од новембра 2020. године, у почетку 50% дневне потрошње града, а од фебруара и више.

Пуно пажње је посвећено и откривању нелегалних прикључака, који су самосталним прикључењем на мрежу угрожавали безбедност водоводног система и на незаконит начин користили воду из градске мреже. Уложена су средства у куповину нових пумпи на ЦС „Водица“ и ЦС „Пресека“, а постављени су и регулатори притиска на неколико црпних станица. Како би се смањио губитак воде у мрежи постављани су и секторски водомери на излазима града ка селима наше општине, а у плану је и куповина нове опреме за детектовање квара у водоводној мрежи.

Тренутно, све што је било до ЈКП „Букуља“ за обезбеђење залиха воде је урађено, а оно што је наш перманентан задатак је борба за непромењен квалитет воде за пиће. Вишедеценијски проблем Гарашког језера морамо решити. Из тог разлога се често воде разговори са представницима Србијавода и Дирекције за воде како би се израдио План детаљне ревитализације гарашког језера, а очекујемо и посету стручњака из Агенције за заштиту животне средине.

На квалитет воде у акумулацијама негативно утиче и смеће које несавесни посетиоци Гарашког језера остављају за собом. У току претходног викенда наши суграђани на челу са Игором Барјактаревић и у сарадњи са ЈКП „Букуља“ организовали су акцију чишћења приобаља језера Гараши. Акција је била јако успешна па вас позивамо да следеће недеље наставимо са дружењем и организујемо нову. ЈКП „Букуља“ позива све људе добре воље, све оне који воле Аранђеловац и боре се за бољи и лепши живот у њему, да се придруже нашој акцији и помогну да се покупи смеће које загађује земљиште око водозахвата. Сви заједно морамо чувати и бринути о нашем граду, нашој животној средини.

Унапред се захваљујемо свим људима добре воље који ће се придружити нашој акцији.