ЈКП „Букуља“ у сарадњи са компанијом „Секопак“, „Књаз Милош“ и уз подршку локалнe самоуправа покреће еколошки пројекат „Рециклирај срцем за чистији Аранђеловц“, који ће бити значајан за општину Аранђеловац. Он подразумевано постављање еколошких острва која ће бити доступна грађанима за примарну селекцију амбалажног отпада. У просторијама ЈКП-а потписан је уговор са компанијом „Секопак“ о сарадњи, након чега је грађанима представљено миди Еко острво у парку ББ, каквих ће још три бити постављено на најпрометнијим локацијама у граду и десет великих Еко острва распоређених у градским насељима.

„Еко острва су дизајнирана тако да привуку туристе који све више посећују Аранђеловац. Верујемо да ће ЈКП Букуља уз нашу подршку и дугогодишње искуство у индустрији управљања амбалажним отпадом успети да поставе добар систем за рециклажу, и да ће грађани препознати значај овог пројекта. Данас, више него икад, битно је да предузмемо конкретне кораке и заштитимо животну средину. Рециклажа је један од начина да грађани постану активни борци и да заједно водимо битку за одрживу будућност “ рекла је на промоцији директорка компаније„ Секопак “Виолета Белановић Кокир.

Председник општине Бојан Радовић честитао је директору ЈКП-а Милану Јаћимовић и директорки Секопак-а Виолети Белановић Кокир потписивање уговора о сарадњи и поручио суграђанима да ће локална самоуправа подржати и технички напредак нашег комуналног предузећа куповином, до краја године, још три нова камиона смећара и опреме, како би се услуга одвожења смећа проширила и на МЗ у којима није било услова да се одвози. „Примарна селекција рециклажног отпада грађана је веома важна за нашу општину како би се смањиле количине комуналног отпада које се складиште на градској депонији, а рециклажни отпад искористио као сировина, која ће се процесом прераде поново користити у нове сврхе и на тај начин ће се чувати животна средина “, рекао је Радовић и подсетио грађане да је рециклажа светски тренд и да се у неким развијеним земљама не извршава услуга одвожења смећа приватним и правним лицима која нису извршила примарну селекцију амбалажног смећа.

Компанија „Књаз Милош“, дугогодишњи пословни партнер ЈКП „Букуља“ и једна од фирми оснивача компаније „Секопак“ дала је свој допринос у брендирању Еко острва и канти намењених за рециклажни отпад, а на промоцији еколошког пројекта, својим производима пружили су окрепу присутнима скупа али и посетиоцима парка ББ који су након конзумације амбалажу одлагали у посебне канте специјално намењене за такву врсту отпада у миди Еко острву.

Борба за заштиту животне средине и унапређење управљања отпадом у општини Аранђеловац циљ је ЈКП „Букуље“, а уз подршку локалне самоуправе, компаније „Књаз Милош“ и уз сарадњу са грађанима надамо се да ће се селекција рециклажног материјала: папир, стакло, пластика, постати добра навика сваког појединца и да ћемо заједничким снагама постати општина која прати светски тренд у еколошком погледу, како и доликује једном туристичком месту.