Са доласком зимске сезоне и ниских температура, желимо да скренемо пажњу на потребу заштите водомера и унутрашњих водоводних инсталација како бисмо избегли озбиљна оштећења током зимских месеци.

  1. Заштита водомера: Водомери смештени у склоништима која нису обезбеђена поклопцима и која су пуна воде су посебно изложени ризику од пуцања. Молимо све потрошаче да обезбеде одговарајуће поклопце на водометрима и да се потруде да водомерна склоништа буду потпуно исушена како би се спречило смрзавање.
  2. Одржавање водомерних шахтова: С обзиром да је одржавање водомерних шахтова у надлежности потрошача, апелујемо на све да предузму неопходне кораке како би заштитили водомере. Обезбедите одговарајуће поклопце и проверите да ли су склоништа потпуно исушена.
  3. Правилно одржавање водоводних инсталација: Грађани који не бораве у својим кућама током зимских месеци требало би да испразне своје водоводне инсталације како би избегли смрзавање воде у цевима. Ово посебно важи за купатила, кухиње и дворишне инсталације које воде до чесама, гаража, шупа и издвојених објеката који се не греју.
  4. Испуштање воде из водоводних цеви: Осигурајте да вода из водоводних цеви буде испуштена на испусној славини која се налази на најнижем делу система, обично у подрумским просторијама. Ово је кључно за избегавање проблема са смрзавањем инсталација.

Ове једноставне превентивне мере могу значајно смањити ризик од пуцања водомера услед мраза, а самим тим спречити непријатност услед хаварије као и трошкове санације.